Blå, tam jämställdhet

Nu med bara en månad kvar till valet bad en manlig bekant till mig att kolla in de jämställdhetspunkter alliansen satt upp inför valet. Som hans egna jämställdhetsexpert gav jag svar på tal. (Kolla in länken till alliansens förslag här).

‎1. Med jämställdhetsministern Nyamko Sabuni i spetsen, som för i övrigt vägrar kalla sig feminist, har alliansen ordnat en arbetsgrupp ansvarig för jämställdhetsfrågorna. Notera att alla i gruppen är kvinnor. Jämställdhet är alltså ansedd att vara en ”kvinnofråga”, och så länge det är en sådan fråga (alltså ämnad för kvinnor) och inte en allmän fråga som handlar om mänskliga rättigheter så kommer frågan aldrig tas på tillräckligt stort allvar av allmänheten och av makteliten (för makteliten är mansdominerad = vi lever i en ojämn makstruktur a k a ett patriarkat) och då kommer ingen sorts politik åstadkomma någon sorts långvarig förändring.

2. Alliansen vill satsa ”över en miljard kronor” för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Well that aint enough, eftersom att mäns våld mot kvinnor redan kostar samhället över tre miljarder kronor om året. Sen vill moderaterna så fint satsa på kvinnojourer och ”rapekits” istället för att gå till grundorsaken till varför detta utbredda våldet finns – värderingarna. Skola (okej okej jag läste punkten om jämställdhetsmärkta skolor och att jämställdhet ska vara mer framträdande i pedagogiska utbildningar, det är jättefint men det är VAGT och TAMT och fanns på agendan inför förra valet men inte mycket har hänt), dagis, föräldrautbildningar. Att satsa på att lika arbete verkligen ger lika lön och att yrken inte tappar status så fort de blir kvinnodominerande (titta bara på när läraryrket blev kvinnodominerat och lönerna plötsligt sjönk, likadant håller på att hända inom läkarbranchen). Om man skulle lägga mer kraft på dom punkterna skulle man successivt förändra de uråldriga värderingarna som ligger till grund för ojämnlikheten i vårt land (och vår värld) och som sitter som en bromskloss framför jämställdhetens utveckling.

‎3. De skriver att börsbolagen bör kompetensredovisa både styrelse och högre chefspositioner i sina årsredovisningar för att bekämpa lönediskriminering och den ojämna maktbalansen. Alltså det här är samma jämställdhetspolitik som förts i det här landet i decennier. ”bör granskas” och ”redovisas”. Det händer inte. Det blir ingen förändring. Det har sett ut så här så länge och dom har snackat och diskuterat och planerat och redovisat så länge, men inget konstruktivt görs. Det leder inte till någon förändring eftersom att de tar till så tama, vaga metoder

‎4. I det stora hela tycker jag att det var jävligt tama förslag de tagit fram. Högerblocket har alltid haft en väldigt ”försiktig” jämställdhetspolitik, minst sagt. De vill ju se människor som individer, och det vill ju den feministiska rörelsen också, men för att förändra någonting i den här obalanserade maktstrukturen måste man placera in oss i kollektiven kvinnor och män, och det vågar inte riktigt högern göra (inte vänstern heller egentligen, men mer än högern). Jag är övertygad om att det krävs större förändringar än så här på en så viktig fråga. Det krävs fler människor i arbetsgruppen, det krävs att både kvinnor och män engagerar sig på ett politiskt och på ett samhälleligt plan. Det krävs mer tid och större budget och mer vågade, drastiska metoder. Lagförslag.
Vad tycker DU?
/ Huckleberry

Kommentarer
Postat av: E. Bennet

Jag håller med dig, det har pratats om jämlikhet mellan könen utan att någonting har hänt alldeles för länge nu. Det känns som vi nått en platå och de flesta (trots att många kanske hävdar motsatsen) känns relativt nöjda. De är i alla fall inte tillräckligt förbannade för att sätta jämställdhetsfrågan högre upp på listan. Hur många gånger hör man inte politiker predika att svergie har kommit längre än de flesta länder när det kommer till jämställdhet mellan könen? Det är kanske fallet men det betyder fan inte att vi är klara. När skall det ske en förändring på riktigt? Och hur? Jag tror som du, en förändring av lagen är nödvändig och en mobilisering av engagerade människor som vill förändra på riktigt kanske kan få det att hända.

2010-08-18 @ 15:48:07
URL: http://vergie

DINA TANKAR OM INLÄGGET:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas inte)

URL/Bloggadress:

Tanke:

Trackback