Två minuter av feminism

Sitter i mitt vardagsrum och läser en nylånad bok från biblioteket. Uppror pågår är dess titel, år 1999 publicerades den, Erika Sörensson, Emma Janke, Maria Jönsson, Fanny och Siri Ambjörnsson är författarna. Som titeln kanske antyder handlar den om feminism och hur begreppet har förändrats under årens lopp. Idag finns det många delade meningar om vad ordet innebär och många grenar under begreppet har formats. Boken tar upp inte mindre än sju stycken olika typer av feminism som dominerar och som klassificierats som de vanligaste formerna av den världsåskådning och politiska ideologi feminismen faktiskt är.

Anarkafeminism:
Vill framhålla beröringspunkterna mellan anarkism och feminism: upproret mot alla former av förtryck och hiearkier, arbetet i smågrupper och betoningen på individens ansvar.

Girlpowerfeminism
>vägra-vara-offer-attityd< hos många unga kvinnor, framför allt inom mediavärlden, som hävdar rätten att bära push-up-behå och samtidigt vara kaxiga och frigjorda.

Postmodernistisk feminism
Riktning inom den feminisktiska forskning som ifrågasätter den självklara uppdelningen mellan kvinna och man, och poängterar att det biologiska könet är historiskt föränderligt

Radikalfeminism
Hävdar att mäns förtryck av kvinnor är grunden till alla andra förtryckande system, samt att den heterosexuella relationen är kärnan i kvinnoförtrycket.

Socialistisk feminism
Vill förena kvinnokamp med kampen för ett socialistiskt samhälle utan klasskillnader.

Statsfeminism
Utgår från föreställningen om varje individs lika värde och inriktar sig på att kräva kvinnans likhet inför lagen, på arbetsmarknaden osv.
 
Särartsfeminism
Utgår från föreställningen att män och kvinnor är olika i grunden, men bör behandlas likvärdigt, samt att de >kvinnliga värdena< måste uppvärderas i samhället

(14:2001)


Var skulle ni placera in er själva?

E. Bennet


Kommentarer
Postat av: Sapfo

Hmmm... Jag tror att jag mestadels passar in i särartsfeminismen. Men jag vet inte om jag går med på att kvinnor och män är så fundamentalt olika varandra. Min uppfattning är att vi har gjorts olika men att istället för att med varje nagel och klo slåss för att uppnå ett slags "manlig" ideal så bör vi se och uppmärksamma styrkorna i vad det innebär att vara "kvinnlig". Jag ifrågasätter varför de manliga egenskaperna i regel måste vara de bästa inom exempelvis affärsbranschen.

2010-08-17 @ 15:56:26
Postat av: mrs d

what about queerfeminismen?

2010-08-17 @ 21:22:35
Postat av: mrs d

Fast, det kanske inte var tillräckligt etablerat som begrepp då... tur, tänker jag, att queerteorin finns idag, för jag känner inte att något av alternativen ur boken känns 100 %. Även om mycket inspiration går att hämta från tex. anarkafeminismens sätt att dra likhetstecken mellan samhällets förtryckarstrukturer och utsatta grupper. Bra inlägg!

2010-08-17 @ 21:29:55
Postat av: Jeanne d'Arc

men SAPFO herregud det finns INGENTING SOM HETER MANLIGA OCH KVINNLIGA EGENSKAPER. DET FINNS EGENSKAPER, SOM HISTORISKT SETT PLACERATS IN I MANLIGT OCH KVINNLIGT EFTER VAD SOM HAFT HÖGST STATUS. förlåt men jag spottar på särartsfeminismen, hur man skall värdera den fruktsamma kvinnan och våra "biologiskt rotade omhändetagande egenskaper". det förstör hela syftet med den feministiska kampen, att människor skall kunna födas upp till individer och inte till kön, om man fortsätter att placera in egenskaper i manligt och kvinnligt och inte ser igenom att egenskaperna är samhälleliga konstruktioner som måste förgöras. alla egenskaper, svag som stark, måste värderas lika, men det är bara bakåtsträvan att fortsätta kategorisera in dem i manligt och kvinnligt.



jag är postmodernistisk feminist/statsfeminist. och där med basta.

2010-08-18 @ 12:25:59
Postat av: Sapfo

JD, jag tror du missuppfattar mig och att jag valde fel ord. Jag tror att så många av de egenskaper vi har är uppfunna, ("Min uppfattning är att vi har gjorts olika", med det menade jag att vi, människor, har gjort varandra olika. Uppfostrat varandra, förtryckt varandra in i en passande mall). Jag tror att vi måste börja inse bristerna inom exempelvis affärsstrukturen som dessa "manliga" egenskaper (som män inte har fötts till att ENBART känna) har orsakat.

2010-08-19 @ 09:07:17

DINA TANKAR OM INLÄGGET:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas inte)

URL/Bloggadress:

Tanke:

Trackback