Well-behaved women seldom make history




Idag
, den 8:e mars, firar internationella kvinnodagen 100-årsjubileum. Vi på Many Men tänkte presentera en liten analys över det senaste seklets åstadkommanden, för att vi inte skall glömma bort våra medsystrars bravader som lett till att vi är där vi är idag med de rättigheterna vi faktiskt har. Hade det inte varit för dem hade vi alla förmodligen varit bortgifta och brända på bål vid det här laget, åtminstone förslavade som hemmafruar och våldtagna väldigt mycket oftare i våra egna hem.

1910
var året då Internationella Kvinnodagen stiftades av den socialistiska världsorganisationen Andra Internationalen på initiativ av kvinnorättskämpen och lärarinnan Clara Zetkin, som var verksam och en del av den starka kvinnorättsrörelsen i Leipzig, Tyskland. Vid den här tiden var suffragetterna aktiva med sin militanta rörelse i England. Folk kastade sig framför hästar, kastade sten och tuttade på statshus, allt för att kvinnor skulle få samma rättigheter som män. Elizabeth Blackwell blev den första kvinnliga läkaren och kvinnor i Sverige började även få rätt till kommunala poster. Under tiden fängslade Stalin feminister som uttryckte sina åsikter om den patriarkala kommunistiska staten.


1919 fick de svenska kvinnorna rösträtt, hela 13 år efter finskorna. Sist var dock Frankrike och Italien, med årtalen 1944 och 1946. (!!!)

1921 får kvinnorna i Sverige rösta för första gången, och fem kvinnor väljs in i riksdagen. 

1922
hålls de första "olympiska spelen för kvinnor", i protest mot att kvinnor inte fick delta i OS. 1928 släpptes kvinnor in i några få klasser.

1927
Statliga läroverk öppnas för flickor.

1931
Moderskapsförsäkringen införs.

1935
får kvinnor lika stor folkpension som män.

1937
blir Nanna Svarz sveriges första ordinarie kvinnliga proffessor.

1938
blir Astrid Kindstrand radions första kvinnliga nyhetsuppläsare, vilket ledde till upprörda lyssnarreaktioner. Preventivmedel blir tillåtna.

1947 införs allmänna barnbidrad. Karin Kock blir sveriges första kvinnliga statsråd.

1949 ger Simone de Beauvoir ut sin bok "Det Andra Könet".

1950 blir båda föräldrarna förmyndare.

1955 införs rätt till 90 dagars mammaledighet.

1958 får kvinnor rätt att bli präster.

1960 blir det lag om lika lön för lika arbete.

1964 tillåts p-piller i Sverige.

1968 grundas det feministiska nätverket och kampgruppen Grupp 8.

1974 införs föräldraförsäkring som ger föräldrar rätt att dela ledigheten vid barns födsel. Enligt TCO kommer det att dröja till år 2061 innan män och kvinnor tar ut lika mycket föräldraledighet om förändringen sker i samma takt som nu. 

1975 införs fri abort. 

1980 blir islänska Vigdis Finnbogadottir världens första kvinnliga folkvalda president.

1983 blir alla yrken öppna för kvinnor, även inom försvaret.

1985 blir Karin Söder (C) Sveriges första kvinnliga partiledare för ett riksdagsparti.

1989 blir Lillemor Arvidson Sveries första kvinnliga fackordförande.

1992 blir Boel Flodgren Sveriges och Europas första kvinnliga universitetsrektor.

1994 bildas det feministiska nätverket Stödstrumporna som en reaktion på att antalet kvinnor sjönk i riksdagen efter valet 1991 för första gången sedan kvinnorna valdes in.

1995 införst pappaledighet.

1997 lämnar kvinnomaktsutredningen sitt slutbetänkande och föreslår att vissa paragrafer i jämställdhetslagen förtydligas. Första kvinnliga biskopen blir Christina Odenberg.

1998 införst förbud mot könsstympning av kvinnor. Lag om våld mot kvinnor införs och jämställdhetslagen skärps avseende sexuella trakasserier. 

1999 träder sexköpslagen i kraft.

2000 blir Wanja Lundby-Wedin första kvinnliga LO-ordförande. Nationellt råd för kvinnofrid inrättas.

2003 Ebba Lindsö blir första kvinnliga vd:n för arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv. 

2005 införs en ny sexualbrottslagstiftning som gör det möjligt att åtla för våldtäkt om offret befinner sig i "hjälplöst tillstånd". Feministiskt initiativ bildas. 

2007 lägger regeringen fram en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. 

2010 firar internationella kvinnodagen 100 år! 

Som ni ser har en hel del hänt det senaste seklet. Tack vara hjältar till kvinnor har vi kommit så pass långt i utvecklingen att vi nästan når upp till mannens privilegier och rättigheter. Nästan. Men om vi inte vill att våra döttrar och söner skall sitta i samma båt som vi, med allt som har med vår tids vardagssexism och kvinnovåld att göra, så måste vi också vara hjältar. Vi måste uppmärksamma vad som faktiskt sker. Vi måste föregå med gott exempel. Vi måste kämpa i en tid då folk mest suckar när man nämner att man är feminist. Vi måste byta strategi. 

To be continued

/ Queen Bee

 


Kommentarer

DINA TANKAR OM INLÄGGET:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas inte)

URL/Bloggadress:

Tanke:

Trackback